Annick Haagen is door het RIZIV erkende opticien- optometrist waardoor u een hogere vergoeding krijgt dan bij een niet RIZIV erkende opticien.

Elk ziekenfonds voorziet een terugbetaling bij aankoop van een bril en/of lenzen.

Wat deze vergoeding is, is afhankelijk van een aantal factoren.

Allereerst moet men een onderscheid maken tussen een vergoeding via de verplichte verzekering, zijnde RIZV of een aanvullende vergoeding die voorzien wordt van uw eigen mutualiteit.

RIZIV

Om in aanmerking te komen voor een terugbetaling via het RIZIV, heeft men steeds een voorschrift van de oogarts nodig.

Een voorschrift van de oogarts blijft 6 maanden geldig.

De voorwaarden voor een vergoeding via het RIZIV zijn afhankelijk van leeftijd, sterkte en termijn. Onder 18 jaar wordt er vergoed wanneer er een verschil is van min 0.50 dioptrie of na 2 jaar bij een gelijke dioptrie. Onder 18 jaar heeft men ook 2 x recht op een forfaitaire vergoeding voor het montuur.

Boven de 18 jaar moet uw correctie minimaal + /- 8.25 dioptrie zijn

Boven de 65 jaar moet uw correctie voor ver minimaal +/-4.25 dioptrie

Aanvullende vergoeding

Om in aanmerking te komen voor een terugbetaling van de aanvullende vergoeding moet u de juiste formulieren indienen bij uw mutualiteit. Deze formulieren zullen na aankoop van een bril of lenzen afgeleverd worden door Annick Haagen – Optiek Knipoog Weelde.

Enkele voorbeelden:

CM heeft een aanvullende vergoeding van 50 euro per jaar voor kinderen onder 18 jaar. Boven de 18 jaar krijgt u 40 euro per jaar. Mensen die een Mediko plan hebben van CM krijgen nog een extra vergoeding van 100 euro per jaar.

OZ betaalt per jaar 40 euro terug voor oogzorg, zijnde montuur, lenzen of glazen.

De Voorzorg betaalt per jaar 25 euro terug voor lenzen of glazen en u kan jaarlijks korting krijgen van 50% met een maximum van 50 euro voor aankoop van lenzen, montuur of zonnebril. U dient hiervoor wel een bon aan te vragen bij De voorzorg zelf.

Partena Ziekenfonds voorziet jaarlijks een tegemoetkoming van 50 euro voor een brilmontuur, brillenglazen, oogpleisters of lenzen, zonder leeftijdsbeperking. 

Vanaf 1/1/2020 bedraagt de tegemoetkoming 50 euro voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar, en 40 euro voor volwassenen vanaf 19 jaar.